Kören är i dag en duktig vokalensemble med ett tiotal röster, inriktad främst på a cappellamusik. Repertoaren är bred och spänner från medeltid till nutid. Musiken omfattar också många olika genrer – allt från jazz och folkvisor till svensk och utländsk konstmusik, profan och sakral. Svenska visor och engelska Evensongs bryts av med jazz, uruppföranden och manskörsensemble.
Silverdalskören rör sig mellan ytterligheter och tänjer ständigt på gränserna för vad en mindre körensemble kan göra. Men, vad vi än sjunger så genomsyras hela verksamheten av vårt eget motto en röst. Körens drygt 50-åriga tradition finns där som en trygg bas att ta avstamp från. Sedan kan allt hända.
Vår körledare från och med augusti 2013 är Marie Söderberg.
Marie kommer från Oskarshamn i Småland och avlade i maj 2016 sin dirigentexamen vid Kungliga Musikhögskolan. Marie leder flera körer i Stockholmsområdet och är engagerad i konsertprojekt runt om i Sverige hos såväl konsertföreningar som tillsammans med den professionella blåsorkestern Göteborg Wind Orchestra.
Silverdalskören bildades i Sollentuna 1972 av körledaren och musikläraren Anders Lindström. Anders ledde redan den duktiga Kummelbykören och Silverdalskörens medlemmar kom att vara något yngre.
Så här skriver Anders Lindström på sin webbsida:
(Citat och fotografier återgivna med tillstånd av Anders Lindström.)
Under Bengt Särndals dirigentskap framförde kören bland annat Händels opera Acis och Galatea i samverkan med Eds kyrkokör 1979. Den engelska körtraditionen med Evensong upprätthölls och kören turnerade till Haparanda, Värmland och andra platser. Bengt Särndal var lärare i kördirigering på KMI och rekryterade en del körmedlemmar därifrån.
Hösten 1984 -våren 1985 var Bengt Särndal tjänstledig. Kören leddes då av Lars-Åke Levin.
Under en period i början av 2000-talet var Sollentunatonsättaren Kjell Perder med i kören. I augusti 2001 uruppförde Silverdalskören Kjell Perders Törnros och fägring till texter ur Songes av Almqvist. Tonsättningen tillägnades Bengt Särndal.
Under åren som följde var Bengt Särndal kyrkomusiker i Ösmo församling vilket innebar engagemang i Ösmo kyrka samt stämningsfulla stunder i Landsorts kapell, både i jul- och sommartid. Konserter hölls också i Mariakyrkan i Sigtuna.
Vid ett par tillfällen medverkade kören också vid nationaldagsfirandet i Edsbergsparken.
Bengt Särndal erhöll så småningom en kyrkomusikertjänst i Västergötland och försökte till en början
upprätthålla dirigentskapet för sin kära kör, delvis med stöd av förstabasen Mats Strömberg.
Repertoaren blev allt jazzigare, eller rättare sagt – med fokus på evergreens.
Konserter hölls, till exempel med rubriken Åtta röster – Ett piano. Från stilla isländsk körmusik till svängig jazz
,
bland annat i Vaxholms kyrka, S:t Thomas kyrka i Vällingby och i Silverdalskapellet.
Pianist var Christian Mjörndal.
Efter att under lång tid ha repeterat i Rotebrokyrkan, flyttade kören sitt omfattande notförråd med mera till Missionskyrkan nära Sollentuna centrum 2004.
År 2007 övertog Mats Strömberg det fulla dirigentansvaret samtidigt som han sjöng andra tenor och var körens ordförande. År 2008 drabbades han av cancer, en ödets ironi då han tjänstgjorde som sjuksköterska på Radiumhemmet. Mats återhämtade sig från sina tuffa behandlingar och fortsatte en tid som dirigent och körmedlem, men år 2011 slog cancern till igen.
I januari 2012 fick silverdalsgänget möjlighet att göra en del inspelningar i en hemmastudio hos före detta ljudteknikern på Sveriges Television, Olle Bolander. Några veckor efter detta tillfälle avled Mats Strömberg.
Tomrummet efter Mats blev stort och tungt för dem som var kvar, så inga konserter hölls under 2012.
För att kunna fortsätta körens verksamhet gällde det nu att rekrytera en ny dirigent. Valet föll på Niklas Tamm som studerade orkesterdirigering på Musikhögskolan.
Niklas ledde kören under ett och ett halvt år varefter han fortsatte vid Musikkonservatoriet i Prag. Han efterträddes i augusti 2013 av Marie Söderberg som är Silverdalskörens nuvarande ledare.